O nama

Pre otvaranja konzulata i dobijanja funkcije počasnog konzula, profesor Marko Bumbaširević je imao septembra 2013. godine prvi sastanak sa Nj.E.Dr Gandi Tugsjargal, akreditovanog ambasadora Mongolije za Republiku Srbiju sa sedištem u Budimpešti. Takođe, tokom novembra 2013. godine u vreme zvanične posete njegove ekselencije ministra spoljnih poslova gospodina Bolda Luvsanvandan–a Srbiji, profesor Bumbaširević je bio jedan od domaćina Mongolske delegacije. Tom prilikom celokupnu delegaciju Mongolije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, profesor Bumbaširević je vodio u Kelebiju u ergelu konja, u posetu gradskoj skupštini Novog Sada. Sutradan je bio domaćin i organizator večere za celokupnu delegaciju u restoranu Franš u Beogradu.

Zatim, u Beogradu je 27. juna 2014. godine svečano otvoren Konzulat Mongolije u Republici Srbiji na čelu sa počasnim konzulom prof. dr Markom Bumbaširevićem. Shodno utvrđenoj diplomatskoj proceduri, priređena je svečana ceremonija otvaranja Konzulata i primopredaje patentnog pisma i egzekvature. PMSP ambasador Dragan Momčilović, u ime Ministarstva spoljnih poslova, uručio je počasnom konzulu patentno pismo i ovlašćenje za rad na teritoriji Republike Srbije. Time je Konzulat Mongolije započeo sa radom.

Svečanosti su prisustvovali i Nj.E. Dr.Gandi Tugsjargal, Ambasador Mongolije iz Budimpešte, koji nerezidencijalno pokriva Republiku Srbiju, sa osobljem ambasade, istaknute ličnosti iz javnog života Republike Srbije, predstavnici konzularnog kora, kao i drugi zvaničnici naše zemlje.