Aktivnosti počasnog Konzulata Mongoliije u Srbiji 2017. godine

Glavne aktivnosti Konzulata Mongolije i prof. Dr. Marka Bumbaširevića, kao počasnog konzula Mongolije u Republici Srbiji, bili su usmereni na ostvarivanje boljih odnosa između Mongolije i Srbije.

Ostale glavne aktivnosti Počasnog konzulata Mongolije u Srbiji za 2017. uključivlae su sledeće:

 • Posle širenja Konzulata u 2015. godini, u 2016. godini napravili smo novi sajt koji sadrži sve potrebne informacije za građane Mongolije u Srbiji. Želeli smo da se pobrinemo da nas lako mogu naći i da se mogu osloniti na našu pomoć u svakom trenutku. Sajt je proširen 2017. godine i biće ažuriran novim aktivnostima tokom 2018. godine.
 • Nova kancelarija Konzulata Mongolije je zvanično priznata i stavili smo zvanična obeležja na zgradu i u kancelariju.
 • Počasni konzul Mongolije u Srbiju, NJ.E. Prof. dr Bumbaširević prisustvovao je ceremoniji koju je organizovao ministar spoljnih poslova Srbije NJ.E. Ivica Dačić povodom tradicionalnog prijema svih počasnih konzula u Srbiji zajedno sa šefovima svih diplomatskih misija prisutnih u Srbiji. Prof. Bumbaširević je iskoristio ovu priliku da razgovara sa NJ.E. Ivicom Dačićem o širenja odnosa Srbije sa Mongolijom. Imao je vrlo pozitivne povratne informacije od NJ.E. Ivice Dačića, koji je obećao da će odnos između naših zemalja jačati u narednim godinama.
 • 12. februara 2017. godine, ambasada Irana organizovala je koktel visokih zvaničnika u hotelu Hyatt Regency. Koktelu je prisustvovao prof. Dr Marko Bumbasirević, kako bi se ojačali odnosi sa iranskom stranom, jer su jako moćni u srpskom društvu.
 • Počasni konzul Mongolije u Srbiju, NJ.E. Prof. dr Bumbaširević prisustvovao je koncertu naše poznate umetnice gđe Ane Sinicki. Ovaj prijem je organizovan za zvaničnike na visokom nivou zajedno sa svim diplomatskim predstavništvima u Srbiji. Prof. Bumbaširević je iskoristio ovu priliku da razgovara sa gospođom Anom Sinicki o njenom učešću i pomoći u promovisanju mongolske kulture i muzike u srpskom društvu. Ana Sinicki se složila da će pomoći na prvom događaju koji organizuje Konzulat Mongolije u Srbiji koji je planiran za 2018.godinu, ako bude odobren i pod pokroviteljstvom ambasade Mongolije u Budimpešti.
 • Počasni konzul Mongolije u Srbiji, prof. Dr. Bumbaširević, prisustvovao je proslavi koju je posetila kuvajtska ambasada u Srbiji, kako bi se ojačali odnosi sa ambasadorom Kuvajta, koji je takođe veoma važan u Srpskom društvu. Događaj je održan 23. februara 2017. u hotelu Metropol Palace, Beograd.
 • NJ.E. Dr. Zeneemiadar BATBAIA je imenovan za novog ambasadora Mongolije u Mađarskoj, a počasni Konzulat Mongolije u Srbiji na zahtev ambasade Mongolije u Budimpešti pomogao je u organizaciji prezentacije akreditivnog pisma NJ.E. Dr. Zeneemiadar BATBAIAR predsedniku Srbije NJ.E. Tomislavu Nikoliću 21. marta 2017. Tom prilikom, prof. Marko Bumbaširević je 20. marta 2017. organizovao sastanke sa direktorom Odeljenja Azije i direktorom Protokolarne službe Ministarstva vanjspoljnihskih poslova Republike Srbije. Pet članova delegacije iz Mongolije bilo je prisustno u Beogradu tokom ceremonija: NJ.E. Dr. Zeneemiadar BATBAIAR, ambasador i njegova supruga gospođa Mijiddorj KHALIUNAA, g. Ukhnaa DALAIDORJ, treća sekretarica, gospođa M.ODONTUIA, sekretarijat i g. B. BIAMBATSOLMON, vozač. Pored zvaničnog dela posete, prof. Bumbasirević je tokom posete organizovao i neformalne sastanke.
 • Povodom Dana srpske vojske prof. Bumbaširević je prisustvovao prijemu održanom u Topčideru u Beogradu radi dobijanja i obezbeđivanja boljih odnosa između srpske i mongolske vojske.
 • Prijem dobrodošlice u Ambasadi Pakistana 23. aprila u hotelu Hyatt Regency. Počasni konzul iz Mongolije, prof. Marko Bumbasirević je ovu priliku iskoristio za ostvarivanje boljih odnosa sa relevantnim srpskim diplomatskim i političkim faktorima u cilju postizanja ciljeva na osnovu uputstava mongolske ambasade u Budimpešti.
 • Prijem dobrodošlice i proslava 4. jula u zgradi američke ambasade u Srbiji, koju održava NJ.E. G. Scot. Počasni konzul iskoristio je ovu priliku za ostvarivanje boljih odnosa sa američkim ambasadorom, jer ima veoma važnu ulogu u srpskom društvu. Prijem dobrodošlice održan je 4. jula.
 • Prof. Marko Bumbaširević sastao se sa šefom konzularnog odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, NJ.E. G. Acom Jovanovićem, 05. 05. 2016. godine. Tom prilikom razmatrali su mogućnosti za buduću bolju saradnju između Mongolije i Srbije i bolju komunikaciju sa građanima Mongolije u Srbiji u vezi sa propisima o vizama između dve države. Počasni konzul i NJ.E. Gospodin Aca Jovanović je razmenio svoje stavove o završetku interne procedure Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mongolije o izuzeću viza za njihove odgovarajuće državljane. Takođe su razgovarali o podršci i uspostavljanju prijateljske saradnje između Srpske diplomatske akademije i Ministarstva inostranih poslova Mongolije.
 • Profesor Marko Bumbaširević je 5. juna pozdravio mongolsku porodicu koja prolazi kroz zemlju zbog migracije. Maksimalni napori su učinjeni da pomognu porodici, smeštaj je obezbeđen u Konzulatu i nakon tri dana njima je pomogla jedna od naših najcenjenijih nevladinih organizacija za migracije "Grupa 484". Akciju je inicirao i sproveo Konzulat Mongolije u Srbiji i uspešno je završena zahvaljujući dobrim odnosima prof. Bumbaširevića u Srbiji.
 • 05. avgusta prof. Marko Bumbasirević zajedno sa suprugom prisustvovao je memorijalnoj ceremoniji "Oluja" u Veterniku, Novi Sad. Jedna od najvažnijih memorijalnih ceremonija održanih od strane našeg predsednika NJ.E. Aleksandra Vučića. Ceremonija je posvećena srpskom narodu koji je 1995. godine bio prisiljen da se preseli u Srbiju.
 • 22. avgusta, u našu Ambasadu došlo je nekoliko mongolskih građana bez pasoša i zatražilo pomoć. Počasni Konzulat Mongolije pružio je svu potrebnu pomoć, dao im hranu, a uz pomoć naših vlasti obezbeđen im je smeštaj.
 • Počasni konzul Mongolije u Srbiji, prof. Bumbaširević, prisustvovao je proslavi koju je priredila Ambasada Crne Gore u Srbiji kako bi se ojačali odnosi sa crnogorskim ambasadorom NJ.E. Gospodinom Branimirom Mićunovićem, koji je takođe veoma važan u srpskom društvu. Događaj je održan u hotelu Hyatt Regency u Beogradu.
 • Prof. dr Marko Bumbaširević prisustvovao je prijemu koji je organizovala Vojska Srbije, a domaćin je bio predsednik Srbije NJ.E. Aleksandar Vučić, povodom promocije novih oficira. Ovaj događaj održan je u Narodnoj skupštini Srbije u Srbiji 12. septembra 2017.
 • U julu, avgustu i septembru bilo je nekoliko problema ulaska u zemlju za građane Mongolije gde smo odmah reagovali, a profesor Bumbaširević je svaki put lično otišao da se uveri da problem nije u policiji Srbije i potvrdio je da mongolski građani nisu imali sva odgovarajuća dokumenta za putovanje i to je bio jedini razlog zašto im nije bio dozvoljen ulazak u zemlju.
 • 20. i 22. oktobra 2017. godine, počasni konzul Mongolije u Srbiji, prof. Marko Bumbaširević je prisustvovao proslavama povodom oslobođenja Beograda (20. oktobra) i oslobođenja Novog Sada (22. oktobra). Prof. Bumbaširević je oba događaja koristio da održi neformalni sastanak sa zvaničnicima Vlade Srbije.
 • Zvanična poseta delegacije iz Mongolije organizovana je od 19. do 21. novembra u Beogradu. Prof. Bumbaširević je organizovao sastanke sa visokim zvaničnicima Ministarstva prosvete, državnim sekretarom prof. Popovićem u cilju dobijanja boljeg položaja i sporazuma između dva Ministarstva. Sastanak sa šefom Privredne komore organizovan je u smislu poboljšanja veza između Mongolije i Srbije. Sastanak sa šefom Diplomatske akademije Srbije organizovan je radi jačanja pozicije i saradnje dve diplomatske akademije i sastanka sa zamenikom ministra u Ministarstvu inostranih poslova u Srbiji. Iz Ambasade Mongolije u Mađarskoj prisustvovale su sledeće osobe: H.E. Dr. Zeneemiadar BATBAIAR, g. Tsedensodnom Orkhontulga, drugi sekretar i g. Ukhnaa DALAIDORJ, treći sekretar.
 • 8. decembra, počasni konzul Mongolije u Srbiji prof. Bumbaširević prisustvovao je proslavi koju je priredila Japanska ambasada u Srbiji, kako bi se ojačali odnosi sa ambasadorom Japana koji je takođe veoma važan u srpskom društvu. Manifestacija je održana u hotelu Metropol Palace u Beogradu. Tokom ove ceremonije proglašen je novi ambasador Japana.
 • 9. decembra, počasni konzul Mongolije u Srbiju, prof. Bumbaširević, prisustvovao je proslavi koju je održao počasni Konzulat Kazahstana. Tokom ovog prijema, počasni konzul iz Mongolije u Srbiji, Prof. Bumbaširević je razgovarao sa našim visoko pozicioniranim političarima kako bi postigao ciljeve postavljene od strane ambasade Mongolije u Budimpešti. Svrha je postizanje boljih odnosa sa svim zemljama. Prijem je održan u hotelu Hyatt Beograd.
 • 21. decembra dva mongolska državljana su izgubila pasoše i došli u naš konzulat. Imali smo sastanke sa njima i njihovim rođacima i pomogli im u skladu sa našim zakonima i uputstvima iz ambasade Mongolije u Budimpešti.

Sve redovne aktivnosti Konzulata su obavljene svakodnevno (pružajući pomoć građanima Mongolije u Srbiji vezano za obrazovanje, zdravlje i sve ostale potrebe koje imaju u Srbiji u vezi sa jurisdikcijom Konzulata Mongolije. Zato u izveštaju nisu pomenute kao posebne aktivnosti.

Aktivnosti počasnog Konzulata Mongoliije u Srbiji 2015. godine

 • Glavni znak i logo Konzulata stavljeni su u novoj kancelariji u ulici Majke Jevrosime 19, sa najavom radnog vremena 08.01.2015.
 • 04. juna 2015. prijem dobrodošlice i raspisivanje novog počasnog Konzula Kazahstana u Srbiji bila je u Vili Jeleni na Dedinju. Gospođa Milanka Karić proglašena je počasnim konzulom Kazahstana u Srbiji. Počasni konzul Mongolije želeo je da iskoristi situaciju kako bi izdejstvovao bolje odnose sa relevantnim srpskim diplomatskim i političkim faktorima u cilju postizanja ciljeva po nalogu Mongolske ambasade u Budimpešti.
 • Njegova ekselencija gospodin Kirbi je održao prijem dobrodošlice i proslavu 4. jula u novoizgrađenoj stambenoj zgradi američke ambasade u Srbiji. Počasni Konzul je iskoristio priliku kako bi izdejstvovao bolje odnose sa američkom ambasadom, jer ima veoma važnu ulugu u srpskom društvu. Prijem dobrodošlice je održan 02.07.2015. godine.
 • Počasni Konzul Mongoliije u Srbiji, prof. dr Bumbaširević, sastao se sa šefom srpskog protokola Nj.E. Petrovićemem i šefom privilegija odeljenja ministra spoljnih poslova Srbije, Dubravkom Golubović, u cilju postizanja bolje pozicije za počasni Konzulat Mongolije u Srbiji i najavio novu adresu za korespondenciju. Ovaj sastanak održan je 05. marta 2015. godine u Beogradu.
 • Prof. dr Marko Bumbaširević sastao se sa načelnikom Konzularnog odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nj.E. gospodinom Acom Jovanovićem, 17. marta 2015. godine. Tom prilikom razmatrali su mogućnosti za buduću bolju saradnju između Mongolije i Srbije i bolju komunikaciju sa mongolskim građanima u Srbiji, u vezi propisa viza između dve zemlje. Počasni Konzul i Nj.E. gospodin Aca Jovanović razmenili su mišljenja o završetku interne procedure sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mongolije o izuzeću viza za svoje državljane. Takođe, razgovarano je o podršci i uspostavljanju prijateljske saradnje između Srpske Diplomatske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Mongolije.
 • Počasni Konzul Mongolije u Srbiji, prof. dr Bumbaširević, prisustvovao je proslvi čiji je domaćin Ambasada Crne Gore u Srbiji u cilju jačanja odnosa sa ambasadorom Crne Gore, koji je takođe veoma važno društvo u Srbiji. Događaj je održan u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, 13.07.2015.
 • Po nalogu mongolske ambasade u Budimpešti i u skladu sa naznakom Nj.E. ambasadorke Gandi Tugsjarhal, počasni konzul Mongolije u Sribji, dr Bumbaširević je organizovao sastanak u Domu Vojske u cilju organizovanja koncerta mongolskih umetnika u Srbiji. Što se tiče ove teme, počasni konzul je imao dva sastanka u Domu Vojske i uspeo je da obezbedi bend i koncertnu salu za Urzin Jelić bez ikakvih dodatnih troškova koristeći svoje dobre odnose i ugled u Srbiji.
 • Prof dr Marko Bumbaširević prisustvovao je prijemu koji je organizovan od strane srpske vojske gde su promovisani novi vojni oficiri. Domaćin ovog događaja bio je premijer Srbije i odžan je u Narodnoj skupštini Srbije 12. septembra 2015. godine.
 • Prof dr Marko Bumbaširević, počasni konzul Srbije, organizovao je sve neophodne rezervacije i sastanke za mongolsku delegaciju koja je došla na godišnji sastanak OEBS-a, koji je bio održan u Srbiji, Beogradu, gde su zvaničnici Mongolije trebalo da imaju broj sastanaka. Među kojima, sa ambasadorom Acom Jankovićem, šefom odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik. Osim toga, imali su sastanak sa ambasadorom dr Slavoljubom Carićem, šefom odeljenja za međunarodne pravne poslove koji su organizovani od strane počasnog konzula Mongolije u Srbiji. Nažalost, svi sastanci su otkazani kako je mongolska delegacija otkazala svoj dolazak dan pred sastanke. Svi sastanci, hotelske rezervacije i drugi aranžmani otkazani su bez kazne za mongolsku delegaciju.
 • Prof dr Marko Bumbaširević inicirao je posetu Novom Sadu i imao je sastanak sa gradskim vlastima u cilju podrške uspostavljanju prijateljskih i kolaborativnih odnosa između Novog Sada i Darhan-Ul i da ubrza potpisivanje Sporazuma između oba grada.
 • 09. oktobra 2015. godine, Korejska ambasada organizovala je koktel u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, kome su prisustvovali prof dr Marko Bumbaširević u ciju jačanja odnosa sa Korejskom stranom.
 • 25. oktobra 2015. godine prof dr Marko Bumbaširević prisustvovao je konferenciji, koncertu radi obeležavanja 70 godina UN-a u Srbiji.
 • 26. decembra 2015. godine, prof dr Marko Bumbaširević, počasni konzul Mongolije u Srbiji, pokrenuo je izgradnju novog sajta počasnog Konzulata u Srbiji radi boljeg informisanja mongolskih građana u Srbiji o aktivnostima konzulata.

Aktivnosti počasnog Konzulata Mongoliije u Srbiji 2014. godine

 • Počasni Konzul Mongolije, Prof. Dr.Marko Bumbaširevic je učestvovao od 17. do 18. septembra 2014. na devetom konsultativnom sastanku počasnih konzula Mongolije u Ulaanbaatar.
 • Počasni Konzul Mongolije u Srbiji, Prof.Marko Bumbaširević se sastao sa Nj.E. ministrom spoljnih poslova gospodinom Bold Luvsanvandan 17.septembara 2014. u Ministarstvu inostranih poslova u Ulaanbaatar gde su razmatrane sve mogućnosti buduće saradnje kao i ponovne posete Ministra inostranih poslova Srbije Mongoliji, ali i eventualna poseta Predsednika Srbije gospodina Tomislava Nikolića Mongoliji.
 • Prof. Dr. Marko Bumbaširević se sastao 18.septembra 2014. godine u Ulaanbaatar sa počasnim konzulom Srbiije u Mongoliji gospodinom Zorigt Bavvu gde su razmatrane mogućnosti za buduću saradnju Mongolije i Srbije.
 • Prof.Dr.Marko Bumbaširević je organizovao doček i smeštaj o trošku konzulata Mongolije u Srbiji, gospodina Zorigt Bavvu i njegove supruge od 15. - 17. oktobra 2014. u Beogradu. Takođe je i organizovao sastanke sa gospodinom Ivanom Mrkićem, savetnikom predsednika Republike Srbije, sastanak sa gospodinom Milisavom Pajićem, direktorom departmana za Aziju, ambasadorom Goranom Petrovićem, ministrom savetnikom i ambasadorom Acom Jankovićem iz konzularnog departmenta, kao i predstavnicima privredne komore Srbije.
 • Počasni konzul Srbije, prof. dr Marko Bumbaširević, je 18. oktobra 2014. učestvovao na Mongolsko-Mađarskom Poslovnom Forumu. Na marginama radne posete Mađarskoj, Predsednik Tsakhiaglin Elbegdorj se obratio prisutnima na Mongolsko-Mađarskom Poslovnom Forumu. Professor Bumbaširević je bio veoma počastvovan pozivom od strane Nj. E. Ambasodror Dr. Gandi Tugjargal da prisustvuje ovom značajnom događaju, da lično upozna Nj.E. gospodina Tsakhiaglin Elbegdorj Predsednika Mongolije i da u prijatnoj atmosferi za vreme ručka, koji je organizovao Predsednik, porazgovara o mogućoj saradnji dve države.
 • Na inicijativu počasnog konzula Profesora Bumbaširevića, pored sedišta konzulata koji se nalazi u ulici Stojana Novakovića 25 u Beogradu, otvorena je i kancelarija sa radnim vremenom od 9-17h u ulici Majke Jevrosime 19. U ovom projektu nesebičnu pomoć je dala i kompanija Miross. Za funkciju sekretara konzulata imanovan je gospodin Miloš Dimitrijević.
 • Dana 22.12.2014. u zvaničnu posetu Berogradu stigla je njena E. Dr Gandi Tugsjargal ambasador Mongolije u Mađarskoj akreditovana za Srbiju i gospodin Dukhumbayar Dorjpalam prvi konzul Mongolske ambasade u Mađarskoj. Počasni konzul Mongolije u Srbiji Prof.dr Marko Bumbaširević je pomogao u organizaciji odlaska mongolske delegacije u Ministarstvo spoljašnjih poslova Srbije gde su zvaničnici mongolske delegacije imali niz uspešnih sastanaka. Imali su sastanak sa Gospodinom ambasadorom Acom Jankovićem, načelnikom odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik. Zatim je održan sastanak sa ambasadorom dr Slavoljubom Carićem načelnikom odeljenja za međunarodno pravne poslove. Održan je sastanak sa gospođom Draganom Vujić, načelnicom odeljenja za međunarodnu kulturnu, prosvetnu, naučnu, tehnološku i sportsku saradnju. Sastanci su ocenjeni kao veoma konstruktivni i uspešni u čemu su se delegacija zvaničnika Mongolije i srpskih zvaničnika složile.
 • Dana 22.12.2014. počasni konzul Mongolije Profesor Marko Bumbaširević je zajedno sa sekretarom Konzulata Mongolije u Beogradu, gospodinom Milošem Dimitrijevićem organizovao prigodan ručak za mongolsku delegaciju i zvaničnike iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije u poznatom restoranu Franš.